Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • Ελληνικά
  • English
Font Size: + / -

ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ & ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ & ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2010-2013

Το Νοέμβριο του 2009 ανακοινώθηκε το «Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών 2010-2013», το οποίο αποτέλεσε το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης σε εθνικό επίπεδο για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας με πλήρη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Το Πρόγραμμα ενσωματώθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων 2010-2013. Με το πρόγραμμα αυτό α ναπτύσσονται Έργα και πολιτικές που στοχεύουν στην πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών (ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμός, εμπορία γυναικών με στόχο τη σεξουαλική εκμετάλλευση).

Για πρώτη φορά δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο δίκτυο 61 δομών σε όλη τη χώρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Το Δίκτυο περιλαμβάνει την Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 , τη δημιουργία 39 Συμβουλευτικών Κέντρων (από την Γενική Γραμματεία και τους Δήμους) και 21 Ξενώνων Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας (από τους Δήμους και το ΕΚΚΑ), προσφέροντας υπηρεσίες υποστήριξης των γυναικών θυμάτων βίας (ενδο-οικογενειακή, βιασμός, trafficking , σεξουαλική παρενόχληση).

Το Δίκτυο θα συντονίζει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, η οποία σχεδίασε και εποπτεύει όλες τις Δομές με στόχο την εξασφάλιση της επιτυχούς και αποτελεσματικής λειτουργίας του. Η ΓΓΙΦ εκπόνησε και εφαρμόζει μοντέλο λειτουργίας των δομών που βασίζεται στη μεθοδολογική προσέγγιση της συμβουλευτικής με την οπτική του φύλου. Επίσης, σχεδίασε και ανάπτυξε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού (ημερίδες, ραδιοτηλεοπτικές καμπάνιες, φυλλάδια κ.λπ.).

Το «Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών 2010-2013», αναλύεται ως εξής:

1.1 Παρεμβάσεις εθνικής εμβέλειας για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

 

Το Έργο «Οριζόντιες παρεμβάσεις εθνικής εμβέλειας» αφορά στη λειτουργία Τηλεφωνικής Γραμμής SOS 15900 και την ανάπτυξη παρεμβάσεων με οριζόντιο χαρακτήρα εθνικής εμβέλειας.

Συγκεκριμένα οι επιμέρους δράσεις αναλύονται ως εξής:

1.1.1 Επιστημονική Επιτροπή
Συγκροτήθηκε 17μελής Επιστημονική Επιτροπή με τη συμμετοχή στελεχών της ΓΓΙΦ και της ΕΥΕ/ΓΓΙΦ, πανεπιστημιακών και εμπειρογνωμόνων σε θέματα έμφυλης βίας με αντικείμενο την παρακολούθηση και τη γενική εποπτεία των δράσεων της ΓΓΙΦ στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών. Η Επιστημονική Επιτροπή επόπτευσε την εκπόνηση εκπαιδευτικού υλικού και εργαλείων για την επιμόρφωση των στελεχών της Τηλεφωνικής Γραμμής SOS 15900 και τ ων Συμβουλευτικών Κέντρων της ΓΓΙΦ.

1.1.2 Εκπαιδευτικό υλικό
Εκπονήθηκε εκπαιδευτικό υλικό για την επιμόρφωση των στελεχών της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900 και των Συμβουλευτικών Κέντρων από τρεις (3) εξωτερικές συνεργάτιδες (ψυχολόγος, κοινωνική λειτουργός, νομικός,) με εμπειρία στη συμβουλευτική κακοποιημένων γυναικών και την οπτική του φύλου. Ειδικότερα, εκπονήθηκε ο «Οδηγός παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και λειτουργίας των υποστηρικτικών δομών» της ΓΓΙΦ, ο οποίος περιλαμβάνει τα εξής:

Ο Οδηγός και το Εγχειρίδιο παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν με επαγγελματίες της συμβουλευτικής γυναικών σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε, με θέμα: «Βία κατά των γυναικών – Μεθοδολογία Συμβουλευτικής». Η ημερίδα αναμεταδόθηκε ζωντανά μέσω διαδικτύου ( live streaming ) από την ιστοσελίδα της ΓΓΙΦ. Τα εκπαιδευτικά υλικά βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα για χρήση από συμβούλους των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων και άλλων φορέων.

1.1.3 Τηλεφωνική Γραμμή SOS
Στις 11/3/2011 ξεκίνησε η λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής SOS , η οποία υποστηρίζεται και με την ηλεκτρονική διεύθυνση sos 15900@ isotita . gr . Η γραμμή λειτουργεί σε 24ωρη βάση / 365 ημέρες τον χρόνο και προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης, πληροφόρησης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε γυναίκες-θύματα όλων των μορφών βίας. Η γραμμή στελεχώνεται από δώδεκα (12) εξειδικευμένους/-ες συμβούλους και από μία (1) συντονίστρια.

1.1.4 Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης
Σχεδιάστηκε και υλοποιείται πανελλαδική εκστρατεία ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σε θέματα βίας κατά των γυναικών. Ήδη μέχρι σήμερα ολοκληρώθηκαν τα παρακάτω:

  • Έκδοση Φυλλαδίου της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900 για την πρόληψη και αντιμετώπιση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών (ενδοοικογενειακή βία, βιασμός, σεξουαλική παρενόχληση, εμπορία ανθρώπων). Το φυλλάδιο μεταφράστηκε και σε συνήθεις γλώσσες των μεταναστριών (αγγλικά, γαλλικά, αλβανικά).
  • Ραδιοφωνική Καμπάνια : Για την προβολή της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900 δημιουργήθηκε το ραδιοφωνικό σποτ «Μην ανέχεσαι», το οποίο βγήκε στον αέρα τον Σεπτέμβριο 2011 και μεταδόθηκε έως τον Νοέμβριο του 2011 ως κοινωνικό μήνυμα από σημαντικό αριθμό ραδιοφωνικών σταθμών σε όλη τη χώρα (στην Αθήνα μεταδόθηκε ήδη 1.251 φορές και στη Θεσσαλονίκη 1.867 φορές).
  • Τηλεοπτική Καμπάνια : Δημιουργήθηκε και μεταδόθηκε από τις 10/3/2011 έως τις 31/5/2011 388 φορές, στα κρατικά και ιδιωτικά κανάλια το τηλεοπτικό σποτ «Η τελευταία φορά» για τη βία κατά των γυναικών,. Επίσης, δημιουργήθηκε  το τηλεοπτικό σποτ «Εδώ χτύπησε» διάρκειας 48 δευτερολέπτων, το οποίο από τις 25/11/2011 έως τις 25/1/2012  προβλήθηκε  ως κοινωνικό μήνυμα 912 φορές ενώ για το χρονικό διάστημα 17/9/2012 έως 16/11/2012 που επαναπροβλήθηκε  συγκέντρωσε 374 μονάδες διαφημιστικής πίεσης(grps).
  • Κινηματογραφικό Αφιέρωμα «1ο Πανόραμα Ταινιών για τη βία κατά των γυναικών», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών η ΓΓΙΦ σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος διοργάνωσαν 4ήμερο αφιέρωμα ταινιών (Αθήνα, 25-28/11/2011).
  • 15η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου (Θεσσαλονίκη, 10-11/2011). Η ΓΓΙΦ συμμετείχε στην 15η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου με τη διοργάνωση στις 31/10/2011 Ημερίδας με ζωντανή διαδικτυακή αναμετάδοση με θέμα τη βία κατά των γυναικών και τη δημιουργία δύο (2) τοιχογραφιών σε κτίριο στα Λαδάδικα και στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

1.1.5 Εκπαίδευση στελεχών
Ανατέθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Τμήμα Ψυχολογίας), η υλοποίηση του έργου «Εκπαίδευση Στελεχών», για τα στελέχη της Τηλεφωνικής Γραμμής SOS 15900, των Συμβουλευτικών Κέντρων, της ΓΓΙΦ και των Ξενώνων. Πραγματοποιήθηκε το 1ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο (Μάρτιος 2012) για τα στελέχη που θα απασχολούνται στα Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στην Αθήνα, την Πάτρα, τη Λαμία και το Ηράκλειο Κρήτης. Επίσης, πραγματοποιήθηκε το 2ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο (Ιούνιος 2012) για τα στελέχη της Τηλεφωνικής Γραμμής SOS 15900.

1.1.6 Microsite για τη βία κατά των γυναικών
Δημιουργήθηκε το Microsite www . womensos . gr για τη Βία κατά των Γυναικών και την Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 σε σύνδεση με την ιστοσελίδα της ΓΓΙΦ.

 

1.2 Δράσεις για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

 

Το Έργο « Δράσεις της δημόσιας διοίκησης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών» αφορά τη δημιουργία και λειτουργία δεκατεσσάρων (14) Συμβουλευτικών Κέντρων τις ΓΓΙΦ για τις γυναίκες θύματα βίας σε πανελλαδικό επίπεδο, τις έδρες των Περιφερειών και τον Πειραιά. Μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν τα παρακάτω:

1.2.1 Λειτουργία Συμβουλευτικών Κέντρων
Εγκαινιάστηκαν και λειτουργούν τα παρακάτω τέσσερα (4) Συμβουλευτικά Κέντρα:

  • Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ (εγκαίνια 27/3/2012) στο Κέντρο της Αθήνας, με στόχο την ολοκληρωμένη υποστήριξη των γυναικών για την κάλυψη των αναγκών τους σε τέσσερις (4) βασικούς τομείς: ψυχοκοινωνική στήριξη, πληροφόρηση και συμβουλευτική σε θέματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, νομική συμβουλευτική και πληροφόρηση και συμβουλευτική σε θέματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας. Οι υπηρεσίες προσφέρονται σε όλες τις γυναίκες και κορίτσια (άνω των 15 ετών) από ειδικό επιστημονικό προσωπικό συμβούλων εξειδικευμένων στην προσέγγιση των γυναικών με την οπτική του φύλου. Η παροχή της πληροφόρησης και συμβουλευτικής σε θέματα αναπαραγωγικής και σεξουαλικής υγείας πραγματοποιείται στον χώρο του Πολύκεντρου από το εξειδικευμένο προσωπικό (μαίες και σύμβουλοι) του Μαιευτηρίου «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ» και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) με τα οποία ανέπτυξε σταθερή συνεργασία η ΓΓΙΦ.

Το Πολύκεντρο αποτελεί επέκταση του Συμβουλευτικού Κέντρου της Αθήνας της ΓΓΙΦ, το οποίο δημιουργήθηκε και λειτουργεί από το 1988, παρέχοντας ψυχοκοινωνική στήριξη και νομική συμβουλευτική στις γυναίκες θύματα βίας.

  • Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Πάτρας (εγκαίνια 28/3/2012), για την υποστήριξη των γυναικών που έχουν ανάγκη στους τομείς: ψυχοκοινωνική στήριξη, πληροφόρηση και συμβουλευτική σε θέματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, όπως επίσης νομική συμβουλευτική και πληροφόρηση . Μετά τα εγκαίνια, σε απογευματινή εκδήλωση, ακολούθησε συζήτηση με θέμα: «Βία κατά των Γυναικών – Κινηματογραφικές Αναπαραστάσεις» και προβολή δύο (2) σχετικών ταινιών.
  • Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Λαμίας (εγκαίνια 5/4/2012), για την υποστήριξη των γυναικών που έχουν ανάγκη στους τομείς: ψυχοκοινωνική στήριξη, όπως επίσης νομική συμβουλευτική και πληροφόρηση . Μετά τα εγκαίνια, σε απογευματινή εκδήλωση, ακολούθησε συζήτηση με θέμα: «Βία κατά των Γυναικών – Δεν είσαι η μόνη. Δεν είσαι μόνη» και προβολή δύο (2) σχετικών ταινιών.
  • Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ηρακλείου (εγκαίνια 6/4/2012), για την υποστήριξη των γυναικών που έχουν ανάγκη στους τομείς: ψυχοκοινωνική στήριξη, πληροφόρηση και συμβουλευτική σε θέματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, όπως επίσης νομική συμβουλευτική και πληροφόρηση . Μετά τα εγκαίνια, σε απογευματινή εκδήλωση, ακολούθησε συζήτηση με θέμα: «Βία κατά των Γυναικών – Δεν είσαι η μόνη. Δεν είσαι μόνη» και προβολή δύο (2) σχετικών ταινιών.

Προγραμματίζεται η έναρξη λειτουργίας των υπόλοιπων Συμβουλευτικών Κέντρων στις πόλεις: Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κομοτηνή, Λάρισα, Πειραιάς, Τρίπολη, Ερμούπολη, Κέρκυρα, Κοζάνη και Μυτιλήνη.

  • Πρόσληψη Στελεχών των Συμβουλευτικών Κέντρων

Η πρόσληψη των Στελεχών γίνεται μέσω της διαδικασίας του ΑΣΕΠ από το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) για λογαριασμό της ΓΓΙΦ.

1.2.3 Συνεργασία με Δικηγορικούς Συλλόγους
Για τις ανάγκες της λειτουργίας των Συμβουλευτικών Κέντρων της ΓΓΙΦ αναπτύχθηκε συνεργασία με τους Δικηγορικούς Συλλόγους των αντίστοιχων πόλεων, ώστε να οργανωθεί η παροχή Νομικής Βοήθειας ( legal aid ) σε γυναίκες θύματα βίας, με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Υπεγράφη ήδη Πρωτόκολλο Συνεργασίας με τέσσερις (4) Δικηγορικούς Συλλόγους: Αθηνών, Πάτρας, Ηρακλείου και Λαμίας.

 

1.3 Ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την καταπολέμηση της βίας

 

Το Έργο «Ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας» αφορά στην ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών σε πανελλαδικό επίπεδο για την υποστήριξη των γυναικών θυμάτων βίας. Σχεδιάστηκε από την ΓΓΙΦ και έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της δημιουργίας δέκα εννέα (19) ξενώνων φιλοξενίας γυναικών-θυμάτων βίας και των παιδιών τους , και είκοσι πέντε (25) Κέντρων Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας από ισάριθμους Δήμους της χώρας, οι οποίοι επιλέχθηκαν με αντικειμενικά πληθυσμιακά και γεωγραφικά κριτήρια, έτσι ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη γεωγραφική κάλυψη της χώρας (ΕΛΣΤΑΤ, προσωρινά αποτελέσματα απογραφής πληθυσμού 2011 – 22/7/2011).

Το Έργο συμπληρώνει και υποστηρίζει τους στόχους της πολιτικής για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας, καθώς και την υποστήριξη των γυναικών που την υφίστανται ή απειλούνται από αυτήν. Τα Συμβουλευτικά Κέντρα και οι Ξενώνες των Δήμων θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τα δεκατέσσερα (14) Συμβουλευτικά Κέντρα της ΓΓΙΦ, δημιουργώντας έτσι ένα ευρύ δίκτυο εξήντα μία (61) δομών πανελλαδικά, συμπεριλαμβανομένων των δύο (2) Ξενώνων του ΕΚΚΑ. Η ΓΓΙΦ θα παρέχει στους Δήμους και το ΕΚΚΑ την επιστημονική της γνώση και τα εκπαιδευτικά εργαλεία για την κοινή εφαρμογή του μοντέλου λειτουργίας των Δομών και της μεθοδολογικής προσέγγισης της συμβουλευτικής γυναικών με την οπτική του φύλου.

1.3.1 Δημιουργία Ξενώνων Φιλοξενίας των Δήμων
Υπεγράφησαν από τους Δημάρχους και την Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων οι σχετικές Προγραμματικές Συμβάσεις και προετοιμάζεται η έναρξη λειτουργίας, των δέκα εννέα (19) Ξενώνων Φιλοξενίας των γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους, στους Δήμους: Αγρινίου, Αθηναίων, Αχαρνών, Βόλου, Ηρακλείου (Κρήτης), Θεσσαλονίκης, Ιωαννιτών, Κέρκυρας, Κοζάνης, Κομοτηνής, Κορδελιού-Ευόσμου, Λαμιέων, Λαρισαίων, Λέσβου, Πατρέων, Πειραιώς, Ρόδου, Τρίπολης και Χανίων. Οι Ξενώνες θα μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά 20 γυναίκες με τα παιδιά τους και θα διαθέτουν το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό για την υποστήριξή τους. Οι Ξενώνες θα αποτελέσουν ασφαλείς χώρους διαμονής για τις γυναίκες θύματα βίας και τα παιδιά τους με στόχο την ενδυνάμωσή τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους και τη λήψη αποφάσεων για τη ζωή τους.

1.3.2 Δημιουργία Συμβουλευτικών Κέντρων των Δήμων
Υπεγράφησαν, από τους Δημάρχους και την Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων οι Προγραμματικές Συμβάσεις και προετοιμάζεται η έναρξη λειτουργίας των Συμβουλευτικών Κέντρων στους Δήμους: Αλεξανδρούπολης, Αρταίων, Βέροιας, Ζακύνθου, Θήβας, Καβάλας, Καλαμάτας, Κεφαλονιάς, Καστοριάς, Κατερίνης, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κορινθίων, Κω, Περιστερίου, Πρέβεζας, Πύργου, Ρεθύμνης, Ρόδου, Σερρών, Τρικκαίων, Φλώρινας, Φυλής, Χαλανδρίου, Χαλκιδέων και Χίου. Τα είκοσι πέντε (25) Συμβουλευτικά Κέντρα υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας θα παρέχουν δωρεάν ψυχοκοινωνική και νομική στήριξη, στις γυναίκες-θύματα με στόχο την αυτοεκτίμησή τους και την ενθάρρυνσή τους για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασής τους.

 

1.4 Άλλες δράσεις για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

 

Στο ευρύτερο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της ΓΓΙΦ για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, έχουν πραγματοποιηθεί τα ακόλουθα:

  • Συνεχίζεται η λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου της Αθήνας , το οποίο ιδρύθηκε το 1988, παρέχοντας ψυχοκοινωνική στήριξη και νομική συμβουλευτική στις γυναίκες θύματα βίας. Κατά την εξεταζόμενη περίοδο η στελέχωση του Κέντρου ενισχύθηκε με πέντε (5) δημόσιες υπαλλήλους (2 διοικητικοί, 2 σύμβουλοι ψυχοκοινωνικής στήριξης και 1 νομικός).
  • Βρίσκεται σε εξέλιξη η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της ΓΓΙΦ, του συνολικού κόστους αναβάθμισης και στελέχωσης δύο (2) Ξενώνων του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η συνεργασία με το Κέντρο για την προστασία των γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας.
  • Η ΓΓΙΦ σχεδίασε και υλοποιεί, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση στελεχών της δημόσιας διοίκησης (αστυνομικών, νοσηλευτών/-τριών κ.λπ.) σε θέματα βίας κατά των γυναικών, προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίζουν τα θύματα της βίας με τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές. Συγκεκριμένα, από τον Νοέμβριο 2010 έως τον Μάιο 2011 επιμορφώθηκαν 209 αστυνομικοί σε όλη την Ελλάδα, μέσω δώδεκα (12) τριήμερων σεμιναρίων και 29 νοσηλευτές/-τριες μέσω δύο (2) σεμιναρίων.
  • Για τη δημοσιοποίηση του προβλήματος της βίας κατά των γυναικών, η ΓΓΙΦ ανέπτυξε πολλαπλές δράσεις ενημέρωσης, συμμετέχοντας: α) στη Βουλή των Ελλήνων (εκπροσώπηση στις δημόσιες συζητήσεις της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ιδιαίτερα στην ημερίδα με θέμα τη «Διεθνή Ημέρα για την Πάταξη της Βίας κατά των Γυναικών» το 2009 και το 2010), β) σε ημερίδες και συνέδρια που αναφέρονται στη βία κατά των γυναικών, και γ) σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές στις οποίες παρουσιάστηκε η λειτουργία της γραμμής SOS και των Συμβουλευτικών Κέντρων.
  • Τον Απρίλιο του 2012 η ΓΓΙΦ συμμετείχε σε εκδήλωση με τίτλο: «Σπάστε την αλυσίδα» που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ) με σκοπό την ευαισθητοποίηση της μαθητικής νεολαίας σε θέματα παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων.
  • Η ΓΓΙΦ συμμετείχε, εκπροσωπώντας την Ελλάδα (συνδιοργανώτρια χώρα) μαζί με την αντίστοιχη υπηρεσία του Ηνωμένου Βασίλειου, σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανταλλαγή καλών πρακτικών σχετικά με τις δράσεις ευαισθητοποίησης για τη βία κατά των γυναικών (Λονδίνο, 7-8 Φεβρουαρίου 2012). Παρουσιάστηκε η καμπάνια ευαισθητοποίησης για τη βία κατά των γυναικών της ΓΓΙΦ ως καλή πρακτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ΓΓΙΦ συμμετείχε στην Ομάδα Εργασίας της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τις Ίσες Ευκαιρίες Ανδρών και Γυναικών της ΕΕ με αντικείμενο τη διατύπωση γνώμης για την ανάπτυξη καμπάνιας ευαισθητοποίησης για τη βία κατά των γυναικών.