Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • Ελληνικά
  • English
Font Size: + / -

ΠΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΗ ΒΙΑ;

ΠΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΗ ΒΙΑ

ΕΙΣΑΙ ΘΥΜΑ ΒΙΑΣ;

Μήπως αναγνωρίζεις τη βία παντού εκτός από τον εαυτό σου; Δεν είναι πάντα εύκολο να αντιληφθείς ότι είσαι θύμα βίας.

Ποιές πράξεις θεωρούνται βία;

Πώς εκδηλώνεται μια πράξη βίας;

Είναι δυνατόν αυτό να συμβαίνει σε μένα;

Η κατανόηση όμως του προβλήματος είναι και η αρχή της λύσης του.

Μήπως λοιπόν είσαι θύμα:

  • ενδοοικογενειακής βίας;
  • βιασμού;
  • σεξουαλικής παρενόχλησης;
  • trafficking;
  • stalking;

ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ , Συμβαίνει σε μένα;

Συμβαίνει σε μένα ;

Ως άνθρωποι, είναι θεμιτό να λειτουργούμε ως φορείς διαφορετικών απόψεων και πολλές φορές ο σύντροφός σου μπορεί να διαφωνήσει, να θυμώσει και να προβεί σε πράξεις που δυσαρεστούν εσένα ή και τα άλλα μέλη της οικογένειάς σας. Εάν όμως αυτό επαναλαμβάνεται συστηματικά, τότε αποτελεί ένδειξη βίας στην οικογένεια. Οι επόμενες ερωτήσεις ίσως σε βοηθήσουν να αποσαφηνίσεις εάν υφίστασαι βία από τον σύντροφο/σύζυγό σου:

Μήπως κάποιες φορές αισθάνεσαι την ανάγκη να ελέγξεις και να τροποποιήσεις τη συμπεριφορά σου, έτσι ώστε να αποφύγεις ένα ενδεχόμενο ξέσπασμα οργής του συντρόφου σου;

Νιώθεις φόβο κάθε φορά που διαφωνείς με τον σύντροφό σου;

Αισθάνεσαι πως αν εγκαταλείψεις τη σχέση σου θα θέσεις σε κίνδυνο τον εαυτό σου ή τα παιδιά σου;

Ο σύντροφός σου:

Μήπως έχει απότομα και βίαια ξεσπάσματα θυμού;

Σου ασκεί σωματική βία ή απειλεί ότι θα σε χτυπήσει ή θα σε σκοτώσει;

Απειλεί ότι θα κάνει κακό στον εαυτό του ή σε εσένα αν τον εγκαταλείψεις;

Σε κατηγορεί για ό,τι συμβαίνει , παραβλέποντας τη δική του βίαιη και αγενή συμπεριφορά;

Σε πιέζει να συνευρίσκεστε ερωτικά παρά τη θέλησή σου ή σε εξαναγκάζει σε ερωτικές πράξεις αδιαφορώντας για το πόσο άβολα μπορεί να αισθάνεσαι;

Είναι αδιάκριτος, αγενής και σε προσβάλλει μπροστά σε άλλους;

Σε υποτιμά και σε προσφωνεί χρησιμοποιώντας υβριστικούς και ταπεινωτικούς χαρακτηρισμούς;

Προσπαθεί συστηματικά να σε απομονώσει από τον οικογενειακό και φιλικό σου περίγυρο;

Εκφράζει έντονη και αδικαιολόγητη ζηλοτυπία;

Προσπαθεί να ελέγξει την κάθε σου κίνηση;

Κρατά ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων για τις δικές του ανάγκες και στη συνέχεια απαιτεί από εσένα να καλύψεις με όσα χρήματα υπολείπονται όλα τα έξοδα του σπιτιού, αδιαφορώντας για το αν επαρκεί το χρηματικό ποσό που σου δίνει;

Διαχειρίζεται ο ίδιος, και κατά αποκλειστικότητα, τα εισοδήματά σας στερώντας σου ακόμη και τα στοιχειώδη εφόδια επιβίωσης (τροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στέγη);

Δημιουργεί εμπόδια και σου ασκεί συνεχείς πιέσεις ώστε να εγκαταλείψεις την εργασία σου ή τις σπουδές σου;

Εάν η απάντησή σου είναι καταφατική σε κάποιες από τις ανωτέρω ερωτήσεις τότε είναι πιθανό ότι υφίστασαι κακοποίηση. ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Η ΜΟΝΗ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ. Τηλεφώνησε στην γραμμή 15900 ή στα εξειδικευμένα κέντρα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας για την βία. ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙΣ.

Τί μπορώ να κάνω;

Θα ήταν καλό από την πλευρά σου, και από τις πρώτες κιόλας ενδείξεις βίαιης συμπεριφοράς να καταστεί σαφές ότι δεν είσαι διατεθειμένη να ανεχτείς κανενός είδους βία. Αυτό πιθανώς να αποτρέψει και την εξέλιξή της. Ωστόσο, μην προσδοκάς ότι θα αλλάξει εύκολα η κατάσταση. Γι αυτό καλό θα ήταν να έχεις εκ των προτέρων σχεδιάσει ένα «προσωπικό πλάνο ασφαλείας» για το ενδεχόμενο μελλοντικής άσκησης βίας. Μην ξεχνάς ότι ΕΣΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΣΟΥ. Ο ίδιος μπορεί να το κάνει αυτό. Υπάρχουν, όμως, ενέργειες στις οποίες μπορείς να προβείς για να ενισχύσεις τη προσωπική σου ασφάλεια, αλλά και των παιδιών σου.

Τί μπορώ να κάνω πριν ξεσπάσει ένα επεισόδιο βίας;

Προσπάθησε να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου στην ασφαλή διαφυγή. Εντόπισε την οδό που θα σε απομακρύνει από το σπίτι με ταχύτητα και ασφάλεια. Κάνε ένα πρόχειρο σχεδιάγραμμα του σπιτιού σου, όπου θα λάβεις υπόψη τα παράθυρα, τις πόρτες, τις εξόδους. Σκέψου σε ποιό δωμάτιο θα μπορούσες να έχεις πρόσβαση σε τηλέφωνο και ταυτόχρονα σε έξοδο διαφυγής. Μπορείς αυτό το δωμάτιο να το κλειδώσεις εσωτερικά;

Απομνημόνευσε σημαντικούς αριθμούς τηλεφώνων αλλά και τηλεφωνικούς αριθμούς άμεσης δράσης (του δικηγόρου σου, της άμεσης δράσης -100- της γραμμής SOS 15900, έμπιστου φίλου ή συγγενή) στους οποίους μπορείς να απευθυνθείς άμεσα.

Μίλησε για το πρόβλημα της βίας που αντιμετωπίζεις σε έναν γείτονα που εμπιστεύεσαι και ζήτησέ του να καλέσει τις αστυνομικές αρχές εάν αντιληφθεί ότι είσαι εκτεθειμένη σε κίνδυνο.

Επινόησε μία συνθηματική λέξη ή φράση από κοινού με το παιδί σου, τους συγγενείς, τους φίλους ή τους γείτονες που θα σηματοδοτεί πως επείγει να καλέσουν τις αστυνομικές αρχές.

Μάθε τα παιδιά σου να μην μπαίνουν στη μέση όταν υπάρχει ξέσπασμα βίας και πως να καλούν το 100 σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και εξήγησέ τους τι ακριβώς θα πρέπει να αναφέρουν (π.χ. πλήρες όνομα, διεύθυνση και αριθμό τηλεφώνου)

Θα ήταν καλό να έχεις ετοιμάσει μια βαλίτσα με τα αναγκαία για σένα και για τα παιδιά σου να την έχεις κρύψει σε χώρο μη εμφανή, αλλά ταυτόχρονα εξυπηρετικό, όπως στο σπίτι ενός φίλου. Έχοντας μια βαλίτσα έτοιμη, δεν θα χάσεις πολύτιμο για σένα χρόνο για να συλλέξεις τα απαραίτητα και ταυτόχρονα να δέχεσαι τις απειλές του δράστη για την απόφασή σου να τον εγκαταλείψεις ή να αφήσεις περιθώριο στον εαυτό σου για δεύτερες σκέψεις.

Προνόησε για κάποια προσωρινή λύση στέγασης για την περίπτωση που θα αποφασίσεις να εγκαταλείψεις το σπίτι, ακόμη και εάν πιστεύεις πως δεν συντρέχει τέτοιος λόγος.

Αποταμίευε χρήματα σε δικό σου ατομικό τραπεζικό λογαριασμό.

Εάν επιθυμείς να εγκαταλείψεις το δράστη, ΜΗΝ ΤΟΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΡΙΝ, ούτε να το ανακοινώσεις σε κάποιον που θα του το μεταφέρει. Μην ξεχνάς ότι η πιο επικίνδυνη στιγμή είναι η στιγμή της εγκατάλειψης του σπιτιού.

Προσπάθησε να ανακαλείς στη μνήμη σου το προσωπικό σου σχέδιο ασφάλειας όσο πιο συχνά γίνεται. Όταν θα έρθει η στιγμή να φύγεις θα χρειαστεί να κινηθείς άμεσα και με μεγάλη ταχύτητα και το πιθανότερο είναι πως δεν θα διαθέτεις διαύγεια σκέψης.

Τι πρέπει να κάνω την ώρα της κρίσης;

Πήγαινε στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σου. Δήλωσε το συμβάν κακοποίησης και ζήτησε να σε προστατεύσουν. Μπορείς να ζητήσεις να γίνουν συστάσεις στο δράστη. Μπορείς, επίσης, να ζητήσεις την καταγραφή του περιστατικού κακοποίησης στο βιβλίο συμβάντων του αστυνομικού τμήματος. Επίσης μπορείς να υποβάλεις μήνυση κατά του δράστη. Σε περίπτωση που οι αστυνομικοί δείχνουν απροθυμία να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους, υπενθύμισέ τους πως σύμφωνα με το νέο νόμο υποχρεούνται να το κάνουν

Ζήτησε από την αστυνομία την παραπομπή σου σε ιατροδικαστή για να υποβληθείς σε ιατροδικαστική εξέταση. (Πάρε το αντίγραφο της ιατροδικαστικής εξέτασης)

Πήγαινε σε κάποιο εφημερεύον νοσοκομείο και ζήτησε να υποβληθείς σε εξέταση όσο αμελητέο και αν φαίνεται το τραύμα. Μη διαστάσεις να αναφέρεις τα πραγματικά στοιχεία του συμβάντος και να ζητήσεις οπωσδήποτε την καταγραφή του περιστατικού στο βιβλίο συμβάντων του νοσοκομείου ως «κακοποίηση». Λάβε αντίγραφο της καταγραφής του περιστατικού. Εάν έχεις υποστεί σοβαρή σωματική κακοποίηση και δεν μπορείς να μετακινηθείς, κάλεσε το 166 να σε μεταφέρει.

Φωτογράφισε τις πληγές και τους μώλωπές στο σώμα σου. Οι φωτογραφίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τεκμήριο κακοποίησης.

Να θυμάσαι ότι η καταγραφή του περιστατικού αποτελεί σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο κατά του βίαιου συντρόφου και είναι πολύτιμη σε διαδικασία διαζυγίου.

Εάν δεν επιθυμείς να επιστρέψεις στη συζυγική στέγη, μπορείς να μετακομίσεις κάπου αλλού με τα ανήλικα παιδιά σου. Φρόντισε, όμως, να έχεις ζητήσει προηγουμένως την καταγραφή του γεγονότος της κακοποίησης στο βιβλίο συμβάντων της αστυνομίας ή να έχεις στείλει μία εξωδικαστική δήλωση που να ανακοινώνει στο σύζυγο την προσωπική σου μετοίκιση ή/και των παιδιών σου.

Απευθύνσου σε μία από τις εξειδικευμένες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, οι οποίες είναι στελεχωμένες με συμβούλους, που θα σε ακούσουν, θα σου προσφέρουν ΔΩΡΕΑΝ ψυχοκοινωνική στήριξη και νομική συμβουλευτική και θα σε βοηθήσουν να ακολουθήσεις στη ζωή τους δρόμους που εσύ επιλέγεις και σου ταιριάζουν περισσότερο. Εάν έχεις ανάγκη φιλοξενίας, υπάρχει η δυνατότητα να εξασφαλιστεί προσωρινή διαμονή για σένα και τα παιδιά σου.

Είμαι συγγενής, φίλος, φίλη, συνάδελφος μιας γυναίκας που κακοποιείται. Τι να κάνω; Τί να της πω;

Ενθάρρυνέ την να σου μιλήσει. Προσπάθησε να την προσεγγίσεις όταν θα είστε μόνοι σας, και όχι μπροστά σε φίλους, συναδέλφους ή σε άλλα μέλη της οικογένειάς της. Ενδεχομένως να είναι ευκολότερο εάν ασχολείστε ταυτόχρονα και με κάποια άλλη δραστηριότητα, π.χ. πηγαίνετε βόλτα μαζί με το αυτοκίνητο, μαγειρεύετε ή πλένετε τα πιάτα. Προσπάθησε, ώστε να μιλήσει εκείνη περισσότερο. Προσπάθησε να της θέσεις ερωτήματα που δεν θα μπορούσαν να απαντηθούν με ένα «ναι» ή ένα «όχι», όπως «Πώς αισθάνεσαι; Τί λένε οι φίλοι σου για τη σχέση σου; Τι θα ήθελες για το μέλλον– άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα;»

Μην ξεχάσεις να της πεις πόσο ενδιαφέρεσαι γι αυτήν και ότι ανησυχείς. Διαβεβαίωσέ την ότι θα είσαι εκεί για την ίδια και ότι θα ήθελες πολύ να σου μιλήσει. Μπορείς να της πεις κάτι όπως: «Δεν θέλω να σε πιέσω μα μου φαίνεσαι πιεσμένη και αγχωμένη. Είμαστε φίλες πολύ καιρό, μπορώ να κάνω κάτι για σένα;»

Μίλησέ της συγκεκριμένα για τον λόγο που ανησυχείς. Επισήμανε συγκεκριμένα στοιχεία και απέφυγε να επικρίνεις την όλη σχέση. Θα μπορούσες να πεις: «Χθες, όταν εκείνος υπήρξε ιδιαίτερα σαρκαστικός απέναντί σου, είδα πόσο πολύ αμήχανα ένιωσες. Όταν στη συνέχεια σε άρπαξε από το χέρι φοβήθηκα. Ανησυχώ για την ασφάλειά σου».

Γίνε ο έμπιστος φίλος της. Άκουσε τί σου λέει. Ίσως αργότερα να παρευρεθείς ως μάρτυρας στο δικαστήριο για όλα όσα η γυναίκα υφίσταται.

Βεβαίωσέ την για την εχεμύθειά σου και καθησύχασέ την πως ότι σου λέει δεν θα ειπωθεί σε κανέναν άλλο.

Ρώτησέ την πως βλέπει η ίδια την κατάσταση για εκείνη και πως η ίδια νιώθει.

Πληροφόρησέ την ότι ο δράστης μπορεί να την κατασκοπεύει, να ελέγχει το τηλέφωνο ή το αυτοκίνητό της, για να μάθει τί κάνει και ποιος μπορεί να την υποστηρίζει.

Πληροφόρησέ την ότι ο δράστης θα κάνει οτιδήποτε για να την απομονώσει από τον οποιονδήποτε ενδεχομένως να την υποστηρίζει, κατηγορώντας τους φίλους και τους συγγενείς της σε εκείνη .

Ενημέρωσέ την πως θα μπορούσε να αφήσει στο σπίτι σου κάποια δικά της πράγματα για την περίπτωση που θα χρειαστεί να φύγει επειγόντως από το σπίτι της.

Ενθάρρυνέ την να καταγράφει οποιοδήποτε κακοποιητικό συμβάν και να μην αμελεί να επισκέπτεται κάποιο το νοσοκομείο.

Εάν έχει μώλωπες στο σώμα της τραβήξτε κάποιες φωτογραφίες τις οποίες και θα κρατήσεις εσύ στο σπίτι σου ή εκείνη σε κάποιο ασφαλές μέρος.

Κατέγραψε όλες τις ημέρες που η γυναίκα έδειχνε εμφανώς τραυματισμένη, ακόμη και αν η ίδια αρνείται ότι ο σύντροφός της ήταν υπαίτιος για τον τραυματισμό.

Εάν έχεις στοιχεία πως ο σύντροφος της έχει καταστρέψει περιουσιακά στοιχεία, θα ήταν καλό να φωτογραφίσεις τη ζημιά. Φύλαξε τις φωτογραφίες, σημειώνοντας και την αντίστοιχη ημερομηνία.

Πρότεινέ της να απευθυνθεί σε μία από τις εξειδικευμένες υπηρεσίες (πατήστε εδώ κλικ) της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων ή στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 15900, που είναι στελεχωμένες με συμβούλους, που θα την ακούσουν και θα της προσφέρουν ΔΩΡΕΑΝ ψυχοκοινωνική στήριξη και νομική συμβουλευτική. Προσπάθησε να κατανοήσεις ότι μπορεί να μην είναι έτοιμη γι αυτό το βήμα, όμως πάντοτε θα θυμάται πόσο ενδιαφέρεσαι για την ίδια.

Τι να ΜΗΝ της πω;

Μην ασκείς κριτική. Κάτι τέτοιο θα την κάνει να νιώσει ντροπή, και μάλλον θα περιορίσει την επικοινωνία μαζί σου.

Μην της λες ότι πρέπει να φύγει (το γνωρίζει ήδη, αλλά δεν νιώθει ότι μπορεί να το κάνει). Αντίθετα, συζήτησε μαζί της για ένα σχέδιο ασφάλειας

Μην κατηγορείς το δράστη. Κάτι τέτοιο θα την ωθήσει να τον υπερασπίσει ή να απομακρυνθεί από σένα.

ΘΥΜΗΣΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ «ΣΩΣΕΙΣ» ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΤΗΣ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΒΙΑ. Είναι βέβαια τόσο δύσκολο να αντικρίζεις ένα αγαπημένο σου πρόσωπο να πληγώνεται και να πονάει. Όμως, μόνο η ίδια μπορεί να αποφασίσει τι πραγματικά θέλει να κάνει. Αυτό που μπορείς εσύ να κάνεις είναι να την ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙΣ στη δύσκολη αυτή διαδρομή της.

Συνήθεις λόγοι για τους οποίους οι ίδιες οι γυναίκες αναφέρουν ότι υπομένουν την κακοποίηση είναι οι εξής:

οικονομικοί λόγοι

εάν υπάρχουν παιδιά πιστεύουν πως χρειάζονται και τον πατέρα

θεωρούν ως φυσιολογική τη βίαιη συμπεριφορά του συζύγου είτε γιατί είναι γυναίκες με ιστορικό κακοποίησης στην οικογένεια είτε γιατί θεωρείται φυσιολογική αυτή η συμπεριφορά στον κοινωνικό περίγυρο

ενοχοποίηση για τη βία που δέχονται και ντροπή να μιλήσουν γι’αυτό που βιώνουν

κάποιες συνεχίζουν να έχουν αισθήματα για το σύζυγο παρόλο που δέχονται βία

φοβούνται ότι ο νόμος δεν μπορεί να τις προστατεύσει είτε γιατί δεν γνωρίζουν τα νομικά τους δικαιώματα είτε γιατί νομικά μέτρα που έχουν λάβει έχουν παραβιαστεί από το σύζυγο

ΕΙΣΑΙ ΘΥΜΑ TRAFFICKING;

Συμβαίνει σε σένα;

Έχεις έρθει στην Ελλάδα μετά από μεσολάβηση κάποιου ατόμου που σε παραπλάνησε ή σε εξαπάτησε σχετικά με τις συνθήκες εργασίας ή και την αμοιβή σου;

Η συμφωνία που κάνατε σε καθιστά χρεωμένη και πρέπει να υποκύψεις σε ανεξέλεγκτες συνθήκες (πολλές ώρες εργασίας, μεγάλος αριθμός πελατών, εξαναγκασμός σε σεξουαλικές πρακτικές που σε ταπεινώνουν, σωματική βία) προκειμένου να ξεχρεώσεις;

Σου έχουν κατασχεθεί τα ταξιδιωτικά και άλλα χρήσιμα προσωπικά έγγραφα ή χρήματα; Απειλείσαι ότι η αστυνομία θα σε συλλάβει και θα σε απελάσει λόγω της έλλειψής τους;

Αντιμετωπίζεις περιορισμούς, παρακολούθηση, έλεγχο, απαγορεύσεις στις κοινωνικές επαφές, τα τηλεφωνήματα, τον τρόπο που εκφράζεσαι;

Έχεις αυξανόμενη αίσθηση μοναξιάς, εγκατάλειψης και αδυναμίας;

Είσαι φοβισμένη όσον αφορά εσένα ή αγαπημένα σου πρόσωπα και αναγκάζεσαι να «συμμορφωθείς» και να υποκύψεις στην εκμετάλλευση;

Νιώθεις πως δεν έχεις τον έλεγχο της ζωής σου, των κινήσεών σου, του σώματός σου;

Σου απαγορεύεται να έχεις ιδιωτική ζωή;

Βρίσκεσαι διαρκώς εξαπατημένη; οι υποσχέσεις εναλλάσσονται με τιμωρίες και εκβιασμούς ;

Νιώθεις πως χάνεις την αίσθηση του προσωπικού σου ορίου;

Σε εξανάγκασαν να ορκιστείς ότι δε θα αποκαλύψεις σε κανέναν τις συνθήκες διαβίωσής σου;

Εξαναγκάζεσαι στη χρήση ουσιών ή την επιλέγεις προκειμένου να μουδιάσεις και να μην αισθάνεσαι τον πόνο, τη ντροπή, το φόβο;

Σου υπενθυμίζεται συχνά το χρέος σου καθώς και οι συνέπειες που θα υποστείς αν δοκιμάσεις να δραπετεύσεις;

Αυτός που ελέγχει τη ζωή σου εμφανίζεται και ως «προστάτης» σου;

Αισθάνεσαι σταδιακά εξάρτηση από το διακινητή και ευγνωμοσύνη για αυτά που σου προσφέρει;

Σε έχουν εξαναγκάσει να παντρευτείς κάποιον Έλληνα προκειμένου να παραμείνεις στη χώρα και να εκδίδεσαι για να ξεπληρώσεις το υποτιθέμενο χρέος;

Εργάζεσαι σε οίκο ανοχής ή σε κατάστημα νυχτερινής διασκέδασης όπου σε υποχρεώνουν να μετακινείσαι συχνά σε διαφορετικές περιοχές;

Τί μπορείς να κάνεις;

Αν απάντησες θετικά έστω και σε μια από τις παραπάνω ερωτήσεις, να γνωρίζεις ότι πιθανόν να έχεις πέσει θύμα εμπορίας ανθρώπων. Να γνωρίζεις ότι όσο παραμένεις σε αυτές τις συνθήκες, τόσο σοβαρότερες και πιο μακροπρόθεσμες θα είναι οι συνέπειες για τη σωματική και ψυχική σου υγεία.

Η παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων είναι έγκλημα και τιμωρείται αυστηρά. Να γνωρίζεις ότι δικαιούσαι προστασία και φροντίδα.

Τί δικαιούσαι ;

δωρεάν νομική βοήθεια και διερμηνεία στη μητρική σου γλώσσα

ασφαλή φιλοξενία σε προστατευμένο ξενώνα για γυναίκες που έχουν υποστεί βία

ψυχολογική υποστήριξη

ιατροφαρμακευτική περίθαλψη,

εξασφάλιση βασικών υλικών αναγκών.

σύμφωνα με τον Ν.3907/2011 στα θύματα εμπορίας ανθρώπων εφόσον αναγνωριστούν ως τέτοια από τον αρμόδιο εισαγγελέα, παρέχεται ετήσια άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, με δυνατότητα ανανέωσης μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση.

Πού μπορείς να απευθυνθείς;

ΕΚΚΑ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης)
(πρώην ΕΚΑΚΒ)
Τηλ.: 213-2039778, 213-2039706
Τηλεφωνική Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας 197
Τηλεφωνική Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας 197 http://www.ekka.org.gr/files/YP197.pdf

Εύη Μπιτσάκου
Κοινωνική Λειτουργός
Τηλ.: 213-2039702
E-mail: helpline197@ekka.org.gr

Πολύκεντρο-Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών (εργάσιμες ώρες-μέρες) : 210.3898085

Τηλεφωνική Γραμμή SOS 24ωρη για γυναίκες- θύματα βίας: 15900

 

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη-Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ (ANTI-TRAFFICKING)

Α/Α

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

FAX

1

ΑΕΑ/Δ.Δ.Α.
Π.Κανελλοπούλου 4
Τ.Κ.10177 ΑΘΗΝΑ
ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ 210-6977785
210-6977778
210-6915111

2

Δ.Α.Α.
Λ. Αλεξάνδρας 173
Τ. Κ.11522 ΑΘΗΝΑ
ΥΑΟΕ/ΤΜΗΜΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ 210-6476825
210-6476826
210-6476812

3

Δ.Α.Θ.
Μοναστηρίου 326
Τ.Κ.54121 ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
ΥΑΟΕ/ΤΜΗΜΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ 2310-388401
2310-388372

2310-778097

4

Α.Δ. ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Αλ. Σούτσου 29 & Γ. Σαχτούρη
Τ.Κ.22100 ΤΡΙΠΟΛΗ
Τ.Α. Τρίπολης 2710-230557
2710-230561
2710-222877

5

Α.Δ. ΑΧΑΪΑΣ
Ερμού 95
Τ.Κ.26225 ΠΑΤΡΑ
Υποδ/νση Ασφαλείας Πατρών 2610-695152 210-6991866

6

Α.Δ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Αγίου Αρτεμίου 1
Τ.Κ.71601 ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Υποδ/νση Ασφαλείας Ηρακλείου 2810-274256
2810-274258
2810-274069

7

Α.Δ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
28ης Οκτωβρίου 11
Τ.Κ. 45444 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Υποδ/νση Ασφαλείας Ιωαννίνων 26510-65991 26510-33617

8

Α.Δ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Αλυκές Ποταμού
Τ.Κ. 49100 ΚΕΡΚΥΡΑ
Υποδ/νση Ασφαλείας Κέρκυρας 26610-29177 26610-22214

9

Α.Δ. ΚΟΖΑΝΗΣ
Λ. Ανδρέα Παπανδρέου
Τ.Κ. 50100 ΚΟΖΑΝΗ
Τ.Α. Κοζάνης 24610-54435 24610-54434

10

Α.Δ. ΚΥΚΛΑΔΩΝ
Πλατεία Ρεθύμνη 10
Τ.Κ. 84100 ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ
Τ.Α. Ερμούπολης 22810-96108
22810-96113

22810-80286

11

Α.Δ. ΛΑΡΙΣΑΣ
Γ. Παπανδρέου 14 και Μουσών
Τ.Κ. 41334 ΛΑΡΙΣΑ
Υποδ/νση Ασφαλείας Λάρισας 2410-683171 2410-683167

12

Α.Δ. ΛΕΣΒΟΥ
Σ. Μυριγήλης και Μ. Κουντουρά 2
Τ.Κ. 81100 ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Υ.Α. Λέσβου 22510-58864
22510-24646
(POL: 8710530)
22510-58868

13

Α.Δ. ΡΟΔΟΠΗΣ
Λ. Δημοκρατίας 3
Τ.Κ. 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Τ.Α Κομοτηνής 25310-83226 25310-83854

14

Α.Δ. ΣΕΡΡΩΝ
Κερασούντος 3
Τ.Κ. 62100 ΚΙΛΚΙΣ
Υποδ/νση Ασφαλείας Σερρών 23210-90909 23210-90928

15

Α.Δ. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Λ. αθηνών 188
Τ.Κ. 35100 ΛΑΜΙΑ
Τ.Α. Λαμίας 22310-56866 22310-23288
Φορείς και Υποστηρικτικές Υπηρεσίες για Γυναίκες Θύματα Βίας

ΕΙΣΑΙ ΘΥΜΑ ΒΙΑΣΜΟΥ;

Συμβαίνει σε μένα ;

Ο βιασμός είναι μια συνειδητή, εχθρική και εξευτελιστική πράξη, που συνιστά παραβίαση της συναισθηματικής, σωματικής και γνωστικής ακεραιότητας του θύματος.

Η εικόνα του βιασμού που κατά κανόνα έχουμε στο μυαλό μας – κάποιος άγνωστος επιτίθεται στο δρόμο σε μια γυναίκα, τη χτυπάει και τη βιάζει – σε οδηγεί στο να μην αντιλαμβάνεσαι ότι έχεις πέσει θύμα βιασμού, κυρίως διότι σκέπτεσαι:

ότι ο δράστης δεν ήταν κάποιος άγνωστος -μπορεί να ήταν ο σύντροφός σου ή ακόμη και ο σύζυγός σου-

ή ότι δεν αντιστάθηκες σωματικά

ή δεν θυμάσαι το περιστατικό

ή ήσουν αναίσθητη

ή κοιμόσουν

ή ήσουν μεθυσμένη.

Είσαι άνω των 15 ετών;

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, αν είσαι κάτω των 15 ετών, θεωρείσαι παιδί και δεν μπορείς έγκυρα να συναινέσεις νομικά για την σεξουαλική πράξη. Ο δράστης ενδεχομένως να έχει διαπράξει το αδίκημα της αποπλάνησης παιδιών.

Ήσουν σε θέση να αρνηθείς τη σεξουαλική πράξη;

Το γεγονός ότι βρισκόσουν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών ή αλκοόλ, ήσουν αναίσθητη ή κοιμόσουν δεν αποτελεί δικαιολογία για τον δράστη. Σε περιπτώσεις σαν τις προηγούμενες, εφόσον δεν είχες τη δυνατότητα να συναινέσεις, δεν συναίνεσες στην σεξουαλική πράξη και έχεις πέσει θύμα βιασμού.

Συμφώνησες να συμμετέχεις στη σεξουαλική πράξη;

Αν κάποιος χρησιμοποίησε σωματική βία ή σε απείλησε προκειμένου να έλθει σε σωματική επαφή μαζί σου, τότε έχεις πέσει θύμα βιασμού.

Δεν έχει σημασία αν ο δράστης νόμισε ότι το «όχι» που του είπες σήμαινε «ναι». Το «όχι» σημαίνει «όχι» σε κάθε περίπτωση και έχεις το δικαίωμα να το εκφέρεις σε οποιοδήποτε στάδιο της σεξουαλικής πράξης.

Δεν έχει σημασία αν δεν αντιστάθηκες σωματικά ή δεν ανταπέδωσες την επίθεση. Οι άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά σε μία επίθεση ή σε μία απειλή- κάποιες φορές με αντεπίθεση, κάποιες άλλες φορές με υποχώρηση ή και με μούδιασμα. Πολλά θύματα βιασμού κρίνουν – και έχουν δίκιο- πως αν αντισταθούν έντονα ή αντεπιτεθούν θα θέσουν σε κίνδυνο την ζωή τους.

Επιπροσθέτως, ο γάμος ως συναισθηματική, κοινωνική αλλά και νομική δέσμευση δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση και την προσωπική σου «δέσμευση» να ενδίδεις αδιαμαρτύρητα σε κάθε σεξουαλική απαίτηση του συζύγου.

Αν απαντήσεις αρνητικά έστω και σε μία από τις παραπάνω ερωτήσεις, είναι πιθανό να έχεις πέσει θύμα βιασμού.

ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Η ΜΟΝΗ. ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ

Τηλεφώνησε στη γραμμή 15900 ή στα εξειδικευμένα κέντρα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων για τη βία. ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙΣ.

Τι να κάνεις σε περίπτωση που έχεις πέσει θύμα βιασμού

Μίλησε σε κάποιον που εμπιστεύεσαι

Κάλεσε την αστυνομία ή ασθενοφόρο

Μην πλυθείς πριν έρθεις σε επαφή με κάποια αρχή (αστυνομία, νοσοκομείο, ιατροδικαστική υπηρεσία, εισαγγελία)

Κάνε όλες τις προβλεπόμενες ιατρικές εξετάσεις (πχ για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, τοξικολογικές εξετάσεις, τεστ εγκυμοσύνης κλπ)

Συγκέντρωσε όσα πιο πολλά αποδεικτικά στοιχεία μπορείς

Κάλεσε τη γραμμή 15900 ή τα Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων

Ενδείκνυται να καταγγείλεις το περιστατικό στην αστυνομία. Με τον τρόπο αυτό, εκτός από τον εαυτό σου, προστατεύεις και κάποια άλλη γυναίκα από το να υπάρξει θύμα βιασμού.

Εμφανιζόμενα συμπτώματα μετά τον βιασμό

Είναι φυσιολογικό μετά τον βιασμό να παρουσιάσεις κάποιο ή και περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:

Φόβος και άγχος

Επαναβίωση του τραύματος (flashbacks)

Αυξημένη διεγερσιμότητα (συχνές εκρήξεις θυμού, νευρικότητα ή τρέμουλο)

Αποφυγή καταστάσεων που θυμίζουν την επίθεση

Ενοχή και ντροπή

Κατάθλιψη

Αρνητική εικόνα για τον εαυτό σου

Επιδείνωση των σεξουαλικών σου σχέσεων

Χρήση αλκοόλ ή άλλων ουσιών

Το 94% των γυναικών που έχουν υποστεί σεξουαλική επίθεση αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα τις πρώτες δύο εβδομάδες μετά τον βιασμό. Σχεδόν οι μισές γυναίκες αισθάνονται καλύτερα μέσα σε τρεις μήνες μετά την επίθεση και τα συμπτώματα υποχωρούν σταδιακά. Οι υπόλοιπες αναρρώνουν με πιο αργούς ρυθμούς ή δυσκολεύονται να αναρρώσουν. Σε περίπτωση που τα ψυχολογικά συμπτώματα παραμένουν έντονα έξι με οκτώ μήνες μετά την επίθεση, επικοινώνησε με τα εξειδικευμένα κέντρα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων για να λάβεις ψυχολογική στήριξη.

ΠΑΡΕΝΟΧΛΕΙΣΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ;

Συμβαίνει σε μένα ;

Ένας απλός τρόπος, σε περίπτωση που αμφιβάλλεις για το αν υφίστασαι σεξουαλική παρενόχληση, είναι να εξετάσεις το πως αυτή η συμπεριφορά σε κάνει να αισθάνεσαι:

Μήπως…

..σε κάνει να νιώθεις απειλή έστω και αν οι προτάσεις είναι έμμεσες;

..ξοδεύεις χρόνο προσπαθώντας να προβλέψεις πού και πώς θα γίνουν οι επιθέσεις, ώστε να μπορέσεις να τις αποφύγεις ή να τις αποτρέψεις;

..βρίσκεσαι συνεχώς σε κατάσταση ανασφάλειας και νευρικότητας, αγωνιάς περιμένοντας την επόμενη επίθεση και η ακούσια αναμονή ανανεώνει τον φόβο και τη νευρικότητά σου;

..αναρωτιέσαι «Γιατί εμένα;» ή «Τελικά είμαι τόσο φτηνό και ανάξιο άτομο που δεν μου δείχνουν σεβασμό;» ή «Δεν σημαίνω τίποτα σαν άνθρωπος στα μάτια του;»;

..φοβάσαι πως αν μιλήσεις θα γελοιοποιηθείς και θα στιγματιστείς;

..φοβάσαι πως αν αντιδράσεις θα απολυθείς;

..αισθάνεσαι ντροπή και η ντροπή μετατρέπεται σε ένα συναίσθημα που σε βαραίνει;

Τί μπορώ να κάνω ;

Μην αφήσεις τη ντροπή να σε βαραίνει. Οι γυναίκες που είναι ικανές να μετατρέψουν τη ντροπή σε θυμό θα μπορέσουν να αντιδράσουν αποτελεσματικά. Πολλές γυναίκες προσπαθούν να αγνοήσουν την ενοχλητική συμπεριφορά και δεν μιλούν ανοιχτά. Αυτό λειτουργεί ως εσωτερικός αμυντικός μηχανισμός, με αποτέλεσμα να βλάπτουν τον εαυτό τους.

Μίλησε ανοιχτά και δυνατά στο φιλικό σου περιβάλλον και στην οικογένειά σου. Μην κατηγορείς τον εαυτό σου. Δεν έχεις κανένα λόγο να ντρέπεσαι, εάν κάποιος πρέπει να ντρέπεται δεν είναι άλλος από εκείνον που παρενοχλεί.

Πάρε στα σοβαρά τα συναισθήματα που ξυπνούν μέσα σου όταν κάποιος παραβιάζει τα όριά σου.

Αν νιώθεις άβολα, αν αισθάνεσαι προσβολή, ντροπή και φόβο, είναι επειδή κάποιος παραβιάζει την ανθρώπινη αξιοπρέπειά σου. Έχεις το αναφαίρετο δικαίωμα να μην ενδίδεις στη βία και σε κάθε μορφής σεξουαλική παρενόχληση.

Μην αγνοείς τις προειδοποιήσεις των άλλων για συγκεκριμένα άτομα και καταστάσεις.

Να έχεις επίγνωση των καταστάσεων καθώς και των ανθρώπων που μπορούν να σε βλάψουν. Άκου το ένστικτό σου. Άκου την εσωτερική φωνή σου που σου λέει ότι εδώ πρέπει να προσέξεις.

Κλείσε ένα ραντεβού με γιατρό ή ψυχολόγο αν το χρειάζεσαι, μην καταφύγεις όμως στα ψυχοφάρμακα για να αντέξεις την πιεστική κατάσταση.

Μην αλλάξεις τον εαυτό σου – άλλαξε την πιεστική κατάσταση.

Μπορείς να δράσεις σε τρεις κατευθύνσεις:

 

Απέναντι σ’ αυτόν που παρενοχλεί.

Βάλε τα δικά σου όρια και πες «όχι» με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, αν σου προτείνει να πάτε σε μέρη ή να κάνετε πράγματα που δεν θέλεις και που δεν υπάγονται στις επαγγελματικές σου υποχρεώσεις.

Κατονόμασε την παρενοχλητική συμπεριφορά του στον ίδιο και κάνε τον υπεύθυνο για τις πράξεις του. Η απόρριψη πρέπει να είναι άμεση, χωρίς αργοπορία, ούτως ώστε το πλήγμα στο Εγώ του να είναι μικρότερο απ’ ό,τι αν αρχίσει να τρέφει ελπίδες που θα διαψευσθούν αργότερα.

Μπορείς να του πεις, π.χ.:

«Χτες το απόγευμα μου ζητήσατε να βγούμε μαζί μόνοι. Παρακαλώ να μη μου ξανακάνετε τέτοιες προτάσεις»

«Χτες μου στείλατε τρία SMS στο κινητό μου. Η συμπεριφορά σας μου είναι ανεπιθύμητη και σας παρακαλώ να μην την επαναλάβετε.»

«Χθες μου χαϊδέψατε τα μαλλιά μέσα στο ασανσέρ και με ακουμπήσατε με το πόδι σας, με κάνατε να νιώσω πολύ άβολα και θέλω να σταματήσετε αυτές τις χειρονομίες που με προσβάλλουν».

Αν αυτός συνεχίζει, μπορείς να του πεις:

«Αν δεν σταματήσετε αυτή τη συμπεριφορά που προσβάλλει την αξιοπρέπειά μου, θα αναγκαστώ να απευθυνθώ στον ανώτερό σας».

Εάν στον εργασιακό σου χώρο ισχύει κάποιος σχετικός κώδικας, μπορείς να του στείλεις ένα αντίγραφο ή να αναφέρεις ότι στην Ελλάδα υπάρχει ειδικός νόμος που απαγορεύει τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας.

Αν σου επιτεθεί σωματικά, πήγαινε σε γιατρό και ζήτησε γνωμάτευση. Μπορεί στο μέλλον να χρειαστεί, μην το αμελήσεις Όταν τα σημάδια θα έχουν φύγει, θα είναι πια αργά για να αποδείξεις τι συνέβη.

Μην ντρέπεσαι το γιατρό, διηγήσου του λεπτομερώς ποια μέρη του σώματός σου έχουν υποστεί βία και ζήτησέ του να καταγράψει το συμβάν περιγραφικά.

Υπό όλες τις συνθήκες είναι σημαντικό να κρατάς λεπτομερές ημερολόγιο για το τι γίνεται (ώρα, ημερομηνία, τόπος παρενοχλητικής συμπεριφοράς). Φύλαξε τυχόν γράμματα, μηνύματα στο τηλέφωνο, γραπτά μηνύματα και ό,τι άλλο αποδεικτικό στοιχείο μπορείς. Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι απαραίτητα αν επιλέξεις να υποβάλεις καταγγελία στον Συνήγορο του Πολίτη ή στην Επιθεώρηση Εργασίας και υποστηρίζουν την υπόθεσή σου αν προσφύγεις δικαστικά.

Απέναντι στον χώρο εργασίας.

Αν ο παρενοχλών παρά τις προσπάθειές σου συνεχίσει:

Μπορείς να ενημερώσεις πρώτα έναν/μια έμπιστο/-η συνάδελφό σας, που μπορεί αργότερα να δώσει μαρτυρία αν χρειαστεί.

Αν προβλέπεται διαδικασία καταγγελιών, μπορείς να κάνεις μια γραπτή καταγγελία στο αρμόδιο πρόσωπο για τη συμπεριφορά αυτού που παρενοχλεί, κατονομάζοντας συγκεκριμένα τι έχει γίνει, πότε και πού. Π.χ.: «Στις 3 Ιουνίου, μεταξύ 10 και 12 η ώρα, μου έστειλε τρία SMS που έλεγαν ότι θέλει να βγούμε μαζί εκείνο το βράδυ και όταν του είπα να σταματήσει μου έστειλε αλλά δύο στις 2 η ώρα, αλλά ακόμη πιο επιθετικά αυτή τη φορά».

Κράτησε την καταγγελία σε όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική για να μην κατηγορηθείς για αναξιοπιστία, υστερία ή εκδικητικότητα.

Μπορείς να απευθυνθείς στον ανώτερο του προϊσταμένου σου ή του συναδέλφου σου. Ο ανώτερος στον οποίο θα απευθυνθείς πρέπει να είναι της εμπιστοσύνης σου, να μην έχει διασυνδέσεις με αυτόν που παρενοχλεί και να δεσμευθεί για τήρηση εχεμύθειας. Πάρε μαζί σου και ένα άλλο έμπιστο σου πρόσωπο κατά τη συζήτηση ώστε να υπάρχει μάρτυρας στο τι ειπώθηκε. Κράτησε φωτοτυπία της καταγγελίας και τα πρακτικά της συζήτησης είτε για τον εαυτό σου είτε για μελλοντική χρήση, αν χρειαστεί αργότερα π.χ. για τον Συνήγορο του Πολίτη.

Αν δεν υπάρχει κάποιο πρόσωπο εμπιστοσύνης και φοβάσαι πως θα χειροτερέψει η κατάστασή σου με το να μιλήσεις με κάποιον «εντός των τειχών», μπορείς να απευθυνθείς σε εξωτερική αρμόδια Αρχή.

Απέναντι σε εξωτερική αρμόδια Αρχή.

Αν αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να διευθετήσεις το πρόβλημα μόνη:

Αν εργάζεσαι σε ιδιωτική επιχείρηση, μπορείς να απευθυνθείς στην Επιθεώρηση Εργασίας με μια γραπτή έκθεση όπου θα αναφέρεις ακριβώς ό,τι έχει γίνει, και θα ζητήσεις να ανοίξει φάκελος για την υπόθεσή σου.

Αν εργάζεσαι στο Δημόσιο, μπορείς να συμβουλευτείς τον Συνήγορο του Πολίτη για την περαιτέρω διαδικασία καταγγελίας.

Στείλε στον Συνήγορο οπωσδήποτε μια γραπτή καταγγελία με λεπτομέρειες για την παρενόχληση ώστε να ανοίξει έναν φάκελο. Μία προφορική καταγγελία χωρίς λεπτομέρειες έχει σοβαρές πιθανότητες να καταλήξει στο αρχείο.

Μπορείς να συμβουλευτείς δικηγόρο για το πώς θα προχωρήσεις νομικά, αν επιθυμείς μια δίκη ή απλά μια νομική προειδοποίηση του ατόμου που παρενοχλεί.

Κράτησε την καταγγελία σου σε όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικό επίπεδο.

Επειδή μπορεί να δεχτείς αντίποινα από αυτόν ή τους υποστηρικτές του, καλό είναι να προετοιμαστείς ζητώντας συμβουλές από την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της ΓΓΙΦ, από την Επιθεώρηση Εργασίας ή έναν/μία νομικό για το πώς θα τα αντιμετωπίσεις.

Τι να μην κάνεις

Μην προσποιείσαι ότι δεν συμβαίνει τίποτα, βρίσκοντας δικαιολογίες για τη συμπεριφορά του.

Μη ζητάς και μη δέχεσαι χάρες από τον άνθρωπο που παρενοχλεί για να μη γίνεις αργότερα εσύ ο στόχος και κατηγορηθείς ότι εκμεταλλεύθηκες την κατάσταση. Η πείρα έχει αποδείξει ότι οι χάρες πληρώνονται ακριβά όταν προέρχονται από κάποιον που παρενοχλεί.

Μην απομονώνεις τον εαυτό σου· είναι η χειρότερη τακτική.

Μην ελπίζεις πως αν υποκύψεις στις πιέσεις του, θα σε αφήσει στην ησυχία σου και θα γλιτώσεις την απόλυση. Ο παρενοχλών δεν καταδέχεται να είναι η γυναίκα εκείνη που θα διακόψει τη σχέση. Στρέφεται τότε σε εντονότερη παρενόχληση, εκφοβισμό, συνεχή κριτική της δουλειάς της, δημιουργία φημών εναντίον της και απειλές για απόλυση ή μετάθεση.

Μην ακολουθήσεις την τακτική της φροντίδας, δηλ. να του προσφέρεις καφέ, να τον ρωτάς για την οικογένειά του ή να μιλάς για τη δική σου οικογένεια ή το δεσμό σου ελπίζοντας ότι θα τον φιλοτιμήσεις για να σε δει σαν άνθρωπο και όχι σαν αντικείμενο. Αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να κάνει μια εργαζόμενη επειδή ένας κατ’ εξακολούθηση ενοχλητικός άνδρας εκλαμβάνει τη φροντίδα σαν πρόσκληση για σεξ.

Αν του ανοιχτείς και του αποκαλύψεις λεπτομέρειες από τη ζωή σου, μπορεί εκείνος αργότερα να τα εκμεταλλευτεί τις πληροφορίες σε μια πιθανή αγωγή.

Το περιβάλλον, όπως και τα δικαστήρια, δυσκολεύονται να καταλάβουν την ‘αποτρεπτική έμμεση τακτική’:

«Γιατί το ανεχόταν τόσο καιρό, αν δεν φταίει τελικά η ίδια;»

«Πως μπορούμε να την πιστέψουμε, όταν διαμαρτύρεται ένα ή δύο χρόνια μετά, αφού ξεκίνησε η παρενόχληση;»

Τι λέει ο Νόμος

Ο νόμος λέει ότι η σεξουαλική παρενόχληση συνιστά απαράδεκτη διάκριση στη σημερινή κοινωνία και ως εκ τούτου πρέπει να τιμωρείται, ορίζοντας πως είναι υποχρέωση των εργοδοτών να εξασφαλίζουν ότι κανένας και καμία εργαζόμενος/-η δεν θα δέχεται ανεπιθύμητη, προσβλητική σεξουαλική συμπεριφορά (Άρθρο 26, 3896/2010).

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο (ν.3896/2010) σεξουαλική παρενόχληση είναι «οποιαδήποτε μορφή ανεπιθύμητης λεκτικής, μη λεκτικής ή σωματικής συμπεριφοράς σεξουαλικού χαρακτήρα με σκοπό την προσβολή της αξιοπρέπειας ενός προσώπου, ιδίως με τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος».

Σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 4 του Ν3488/2006, όποιος τελεί την πράξη της παρ. 1 του άρθρου 337 του Ποινικού Κώδικα ( όποιος με ασελγείς χειρονομίες ή προτάσεις που αφορούν ασελγείς πράξεις προσβάλλει βάναυσα την αξιοπρέπεια άλλου στο πεδίο της γενετήσιας ζωής του τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή χρηματική ποινή),εκμεταλλευόμενος την εργασιακή θέση του παθόντος ή τη θέση προσώπου που έχει ενταχθεί σε διαδικασία αναζήτησης θέσης εργασίας διώκεται κατ’ έγκληση και τιμωρείται με φυλάκιση από έξι (6) μήνες μέχρι τρία (3) έτη και με χρηματική ποινή τουλάχιστον χιλίων (1000) ευρώ.

Μύθοι για τη σεξουαλική παρενόχληση

Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΛΕΡΤ:

ΕΠΕΙΔΗ υπάρχει αίσθηση απειλής

ΕΠΕΙΔΗ η συμπεριφορά του είναι ανεπιθύμητη, εκφοβιστική και προσβλητική για την αξιοπρέπεια της γυναίκας . Και είναι η γυναίκα που ορίζει τι είναι ανεπιθύμητο, αθέμιτο και προσβλητικό για εκείνη και όχι ο παρενοχλών.(Σύμφωνα με την Οδηγία της ΕΕ που έχει ενσωματωθεί στην έννομη τάξη της Ελλάδας,).

Ο παρενοχλών δεν είναι απλά ένα ερωτευμένο άτομο. Συνήθως το ερωτευμένο άτομο απομακρύνεται στην περίπτωση της απόρριψης. Εκείνος δεν ανέχεται την απόρριψη, αναζητεί επίμονα την εξουσία πάνω σε μια γυναίκα και έχει ανάγκη από αυτοεπιβεβαίωση. Δε νοιάζεται ούτε για τη συγκατάθεση του θύματος, ούτε για την αγάπη του. Αρκεί να γίνεται αποδεκτή η παρενοχλητική συμπεριφορά του.

Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΟΥΣΙΑ ΣΧΕΣΗ:

ΕΠΕΙΔΗ υπάρχει εξαναγκασμός

ΕΠΕΙΔΗ υπάρχει εκφοβισμός

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον εξαναγκασμό και την εκούσια σχέση. Είναι απαράδεκτο να συγκρίνονται αυτές/-οί που εξαναγκάζονται να δεχτούν παρενόχληση μέσω σωματικού, ψυχικού και οικονομικού εκφοβισμού με αυτές/-ούς που με τη δική τους θέληση δημιουργούν μια σεξουαλική σχέση στον τόπο εργασίας, ακόμη και για να αποκομίσουν κάποια προνόμια

Που μπορείς να απευθυνθείς

Στο Συνήγορο του Πολίτη

Δ/νση: Χατζηγιάννη Μέξη 5, 115 28 Αθήνα

Τηλ.: 210 7289794, Φαξ: 210 7292129,

Τηλεφωνική Κέντρο: 210 7289600

Στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας της περιοχής σου

Είσαι θύμα STALKING;

Συμβαίνει σε μένα ;

  • Παρακολουθεί το σπίτι σου, τον χώρο εργασίας σου, προσεγγίζει ακάλεστος φίλους και συγγενείς σου;
  • Σου στέλνει διαρκώς μηνύματα μέσω τηλεφώνου ή e-mailχωρίς να το επιθυμείς;

Αν συμβαίνουν τα παραπάνω και η συμπεριφορά του δράστη σου προκαλεί φόβο και άγχος, ίσως είναι θύμα Stalking(προφέρεται στόκινγκ).

Τί μπορείς να κάνεις;

  • Να μην έχεις επαφή με τον δράστη.
  • Εξήγησέ του με σταθερό και ήρεμο τρόπο ότι θέλεις να σταματήσει κάθε είδους επαφή. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν οι φίλοι και οι συγγενείς σου. Η στάση απέναντι στον Stalker πρέπει να στέλνει ένα σαφές μήνυμα άρνησης κάθε είδους επικοινωνίαςΕάν η επαφή είναι αναγκαία γιατί πχ έχετε από κοινού επιμέλεια του παιδιού, δεν θα πρέπει να τον συναντάς μόνη ή στο σπίτι.Εάν υπάρχει μια τυχαία επαφή, δεν θα πρέπει να του δείξεις κανένα συναίσθημα και θα πρέπει να φύγεις όσο το δυνατό πιο γρήγορα.
    • Να μιλήσεις σε άλλους.

    Παρόλο που ενδεχομένως να διστάζεις να ενημερώσεις τους άλλους, είναι σημαντικό οι άνθρωποι γύρω σου να γνωρίζουν τι συμβαίνει. Αυτό περιλαμβάνει τους φίλους, την οικογένεια, τους συναδέλφους σου ακόμη και τους γείτονες. Εξηγώντας την κατάσταση μπορεί:

    • Να μειώσεις την πιθανότητα οι άλλοι άθελά τους να παρέχουν πληροφορίες στον stalker
    • Nα είναι σε επιφυλακή για κάθε γεγονός που βλέπουν
    • Τους βοηθά να παρέχουν πιο ισχυρά τεκμήρια σε περίπτωση που κληθούν ως μάρτυρες στο δικαστήριο

    Δώσε συγκεκριμένες εντολές πχ να μην έχουν καμία επιθετική αλληλεπίδραση με τον stalker, να μην του παρέχουν καμία πληροφορία, να γνωρίζουν τι αυτοκίνητο έχει κλπ

     

    • Να αυξήσεις την προσωπική σου ασφάλεια
    • Άλλαξε την καθημερινή σου ρουτίνα, πχ τις ώρες που πηγαίνεις στην εργασία, στο γυμναστήριο κτλ
    • Να εντοπίσεις το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα
    • Να αποφεύγεις να περπατάς μόνη το βράδυ ή σε απομονωμένες περιοχές
    • Να ενημερώνεις τους δικούς σου ανθρώπους που πηγαίνεις και πόση ώρα θα λείπεις
    • Να ελέγχεις το αυτοκίνητό σου πριν μπεις
    • Να έχεις μαζί σου κινητό τηλέφωνο
    • Ανάπτυξε ένα σχέδιο ασφαλείας σε περίπτωση που θες να φύγεις από το σπίτι σου γρήγορα για το που θα πας
    • Μετακόμισε σε νέα διεύθυνση

     

    • Να ακολουθήσεις νομική διαδικασία

    Δικαιούσαι να κινηθείς νομικά εναντίον του α) μέσω της ποινικής διαδικασίας υποβάλλοντας μήνυση ή/και β) μέσω της αστικής διαδικασίας, ζητώντας με ασφαλιστικά μέτρα να του απαγορευτεί να σε προσεγγίζει.

    Με τον ν. 4531/2018 με τον οποίο κυρώθηκε η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης), προβλέπεται πλέον ότι το Stalking–Mη εμφανής παρακολούθηση ή παρενόχληση, αποτελεί αξιόποινη συμπεριφορά και τιμωρείται κατά τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.

    Με το αρ.2 παρ. 4 του ν. 4531/2018 προστίθεται στο τέλος της παρ.1 του άρ.333 του Ποινικού Κώδικα εδάφιο ως εξής: «Με την ποινή του προηγούμενου εδαφίου τιμωρείται και όποιος, χωρίς απειλή βίας ή άλλης παράνομης πράξης ή παράλειψης, προκαλεί σε άλλον τρόμο ή ανησυχία, με την επίμονη καταδίωξη ή παρακολούθησή του, όπως ιδίως με την επιδίωξη διαρκούς επαφής μέσω τηλεπικοινωνιακού ή ηλεκτρονικού μέσου ή με επανειλημμένες επισκέψεις στο οικογενειακό, κοινωνικό ή εργασιακό περιβάλλον αυτού, παρά την εκπεφρασμένη αντίθετη βούλησή του»

Πού μπορώ να απευθυνθώ;

  • Μπορείς να απευθυνθείς για βοήθεια στο κοντινότερο Αστυνομικό Τμήμα, σε ιδιώτη δικηγόρο προκειμένου να καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ή στο κοντινότερο Συμβουλευτικό Κέντρο της ΓΓΙΦ.
  • Για άμεση ψυχολογική στήριξη κάλεσε της 24ωρη γραμμή SOS15900 της ΓΓΙφ.